Opening jachtseizoen 2016-2017

on

Morgen is het weer zover. Zoals elke 15de oktober trekken opnieuw duizenden jagers de vlaamse velden in om haas en fazant te bejagen. Zoals elk jaar zullen er ook nu weer in kranten, tijdschriften en op de online media, allerlei artikelen verschijnen over de zin of onzin van jagen, geschreven door zowel kenners als complete leken. Jammer genoeg schermen zowel voor- als tegenstanders van de jagerij, dikwijls met niet altijd even correcte argumenten waardoor begrip voor elkaars standpunten vaak ver te zoeken is.     Dat onze levensstijl niet bij iedereen op evenveel sympathie kan rekenen, daar hebben we door de jaren heen mee leren leven. ‘k Moet zeggen dat ik daar ook alle begrip voor heb omdat jacht nu éénmaal een natuurbeleving is die voor controverse zorgt. Voor iemand die niet in de jagerij thuis is, zijn die luide knallen in de natuur een vorm van agressie en zorgen voor aversie waar we als jager begrip moeten voor tonen.

dsc_1964

 

Maar we moeten ons uiteraard niet in een hoekje laten duwen en als een geslagen hond onze passie in het belachelijke laten trekken. Op een positieve manier een gesprek aanknopen, daar is nog niemand van gestorven. Afgelopen zondag was er tijdens een patrijzenjacht bij ons een wandeltocht die dwars door het revier liep. Wanneer we met open wapen de groenbemesting oversteken en op straat aankomen, passeert de groep ons net en je voelt een bepaalde spanning. Als mensen niet spontaan beginnen spreken, dan weet je dat er een vorm van ongenoegen is. Je ziet dat ook onmiddellijk aan de gezichten. Beginnen met een vriendelijke “goeiedag” werkt meestal en als we die ook terugkrijgen kan een gesprek aangegaan worden. Direct over de jacht begin ik nooit maar een babbeltje over het weer, de maïs die maar niet afgereden wordt, de mooie hond die mensen meehebben, dat breekt het ijs. Meestal stellen mensen dan zelf vragen wat we juist doen en bejagen en DAT is het moment waar je wat uitleg kan geven. Haal zeker wildbraad aan want dat is voor een niet-jager, het enige positieve aan de jacht. Ook de honden die met ons op pad zijn en zich zichtbaar kostelijk amuseren zijn ook ideale ijsbrekers om een gesprek aan te knopen…

Maar morgen is het dus weer zover. Dan gaat het richting rotterdamse polders om de opening op haas en fazant eens in Nederland mee te maken. ‘k Ben heel benieuwd en kijk er enorm naar uit maar ik denk dat het er ook in nederlandse polders net zo gezellig aan toe gaat als bij ons in de vlaamse velden. Ik wens iedereen ook een veilige en weidelijke start van het nieuwe seizoen!

Met weidelijke groet, Kristof

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s