Wild van vlees? Vlees van wild!

Fluitende merels ’s morgens vroeg en ’s avonds laat, prachtige kleuren in de natuur, heerlijke warme zonnestralen, meer heeft een mens niet nodig om de batterijen terug op te laden. En wat is er nu zaliger bij een weertje zoals we komende week krijgen, dan een heerlijk stukje vlees op de barbecue? Maar waarom zou je niet eens stukje wild op de rooster leggen? Niets is gezonder, magerder én lekkerder dan een stukje echt wild! “Maar ’t is nu toch geen jachtseizoen?” hoor ik sommigen zeggen. Jagen op de meest gekende  kleinwildsoorten zit er nu uiteraard niet in, maar wij zijn nu bijvoorbeeld, wel volop bezig met het beperken van de schade door houtduif aan vers gezaaide en geplante gewassen. En als je weet dat licht gemarineerde bosduivenfilet op de barbecue in het gezelschap van verse spinazie en enkele krielaardappeltjes één van mijn favorieten is, dan weet je dat, naast het winterse jachtseizoen, het momenteel ook een echt culinair hoogseizoen is! Eet ook wat de natuur ons hier en nu te bieden heeft en stop met kiezen voor exotische groenten en vleessoorten die van heinde en verre worden aangebracht per zwaar vervuilend vracht- en vliegverkeer die noch onze plaatselijke landbouwers, noch de natuur helpen. Kijk even op de groentenkalender en in één oogopslag zie je wat momenteel vers te verkrijgen is!

Ook grofwild is momenteel volop te verkrijgen. De jacht op de reebok is open van 1 mei in Vlaanderen en ook everzwijn mag heel het jaar gestrekt worden (niet tijdens drijfjachten maar enkel bij aanzitjacht). Omdat alle gestrekte wild niet altijd direct gegeten kan worden, mogen jagers hun buit, in beperkte mate, ook verkopen als ze in het bezit zijn van een diploma ‘gekwalificeerd persoon’. Dat mogen per dag, maximaal 10 stuks kleinwild en 1 stuk grofwild zijn. Via deze link kunnen jullie op een online kaart zien wie regelmatig wild verkoopt. Momenteel nog vrij beperkt maar heb je zelf ook regelmatig wild dat je wil aanbieden, aarzel niet om een mailtje te sturen en ik voeg je toe aan de lijst.

Eet smakelijk allemaal! Waidmannsgroet, Kristof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s