Allen vegetariër!

Voor zij die schrikken van de titel, nee ik ben absoluut niet gestopt met vlees eten en ben dat ook echt niet van plan. Het is ook geen oproep van mij voor alle duidelijkheid. Het gaat om de oproep van enkele bv’s die, gesteund door op sensatie beluste media, mensen ervan proberen te overtuigen om geen vlees meer te eten. Of dat nu is om hun mooie smoeltjes opnieuw in de media te krijgen, uit welgemeende dierenliefde of gewoon uit naïviteit, daar spreek ik me niet over uit. Als ik de hysterie en hypocrisie hoor die dezer dagen door de luidsprekers van mij radio galmt, dan moet ik in enerzijds denken aan alle dieren die voor ons sterven maar ook aan de vele landbouwers, slagers en slachthuizen die de stempel van beul en moordenaar gekregen hebben terwijl de meeste net heel hard hun best doen om hun dieren goed te verzorgen en vlees verkopen dat een goed leven heeft gehad en met respect geslacht werd.

Voor alle duidelijkheid, ik heb (net als de meerderheid van de jagers) heel veel moeite met het bekijken van de beelden van de industriële slachthuizen waar dagelijks duizenden dieren gedood worden. We moeten dergelijke toestanden uiteraard kritisch bekijken en zoeken naar ‘diervriendelijke’ oplossingen maar we moeten in de eerste plaats beseffen dat wij als consument een verpletterende verantwoordelijkheid dragen. We willen voor een mooi stuk vlees, minder en minder betalen, maar eisen wel topkwaliteit. Waarop krijg je als consument de eerste en grootste kortingen in de supermarkt? Juist, op vlees. Eén hamburger kopen + één gratis. Een cote a l’os aan €15,00/kg. Een meter worst kopen en een halve meter gratis. Komaan, even serieus blijven aub. In plaats van de dikke portefeuille van de supermarktketen-CEO nog wat dikker te maken, koop je vlees opnieuw bij de lokale slager die er zijn gezin mee kan onderhouden en die weet waar de dieren vandaan komen voor zijn in zijn koeltoog terecht kwamen.

Het jammere aan de zaak is dat mensen hun vlees tegenwoordig ook schuldenvrij kopen. Vroeger, en dan praat ik niet over 50 jaar geleden, dan zag je bij de poelier om de hoek, de hazen, fazanten, patrijzen en dies meer, gewoon volledig in de pluimen buiten aan de etalage hangen. Ook varkenskoppen, tongen en poten lagen open en bloot in de toonbank van de slager. Op vandaag is dat, jammer genoeg, echt niet meer denkbaar. Vandaag moet vlees in een met folie overtrokken wit plastic bakje, in niet herkenbare stukjes gesneden zijn zodat we zeker niet meer zouden zien dat dit een stukje van een dier is geweest. Schuldenvrij. Als het besef er terug is dat een dier voor ons moest sterven, dan zou de vleesconsumptie, die de laatste decennia spectaculair steeg, volgens mij ook opnieuw dalen. Daar moeten we terug naartoe.

Als jagersgezin eten wij ook weinig vlees. Liefst ook echt wild waarvan we weten dat het een goed leven achter de rug heeft. Weinig maar (h)eerlijk vlees, net omdat ik besef dat een levend wezen voor ons gezin is gestorven. Gelukkig weten onze kinderen wel nog waar vlees vandaan komt en ik hoop oprecht dat zij het vlees dat ze eten, ook met meer respect opeten. Ze gaan mee op jacht, zien hoe we een dier doden en helpen het wild klaarmaken. Dus bij deze een warme oproep : Stop niet met vlees eten maar eet misschien wat minder. Koop je vlees ook bewust en koop lokaal.

Hoe je het nu ook draait of keert, mochten onze voorouders plantjes blijven eten zijn, dan was de mensheid nooit kunnen evolueren tot wie en wat we vandaag zijn. Of dat nu goed of slecht voor onze wereld is, dat laat ik in de midden 😉

Met weidelijke groet, Kristof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s