Jachtexamen

De laatste tijd zie ik het item ‘jachtexamen’ veelvuldig verschijnen op verschillende social media. “Waarom je examen in Vlaanderen doen als het in Frankrijk veel goedkoper, sneller en gemakkelijker kan?” is een vraag die je her en der ziet verschijnen. Enkele jaren geleden kon je nog, toen je op vakantie ging naar de costa’s, bij de plaatselijke burgemeester een Spaanse jachtvergunning kopen. Met die Spaanse jachtvergunning kon je dan in Frankrijk een Franse jachtvergunning krijgen en met die Franse jachtvergunning kon je zonder probleem een Vlaamse of Waalse aanvragen. Gelukkig zijn die tijden voorbij maar je kan nog steeds gemakkelijk, snel en goedkoop in Frankrijk je theoretische en praktische examen doen.

Dat het jachtexamen in Frankrijk een pak gemakkelijker is, dat klopt zeker voor het theoretische gedeelte. Dat is een echt lachertje. Het praktische gedeelte is de laatste jaren gelukkig ook een heel stuk strenger geworden. Het theoretische examen in Vlaanderen gaat over wild, wapens en wetgeving. Zowel de kennis over ‘onze’ bejaagbare wildsoorten als de kennis over onze eigen wetgeving zijn toch uitermate belangrijk en compleet verschillend met Frankrijk. We beslissen als jager over het leven van een dier en mijn maag begint dan ook wat te draaien als ik de woorden ‘gemakkelijk’, ‘snel’ en ‘goedkoop’ in één en dezelfde zin hoor als het over jagen gaat.

Dat het jachtexamen in Frankrijk een pak goedkoper is, is relatief. Wil je in Vlaanderen lessen volgen (wat geen verplichting is) en daarna je theoretische examen doen, dan valt dat best mee van kostprijs. Een goeie theoretische opleiding kan je bij het IJO volgen en die kost je €250,-. Ook online kan je lessen volgen bij jachtexamen.be en daar kost de opleiding €145,-. Wil je deelnemen aan het door de Vlaamse overheid georganiseerde theoretische examen, dan betaal je aan het ANB €70,-. Je theorie (incl. opleiding) kost je in Vlaanderen dus minimaal €215,- en maximaal €320,-. Als je rekening houdt dat een gemiddeld kleinwild- en/of grofwildaandeel al snel enkele honderden tot duizenden euro’s kost, dan moet iedereen toch toegeven dat de prijs voor het theoretische examen echt een peulschil is en dan gaan we nog niet vergelijken met wat de opleiding in Nederland en Duitsland kost!

Dat het examen in Frankrijk een pak sneller gaat, dat klopt. Er zijn, net zoals in Nederland, meerdere keren per jaar mogelijkheden om je examen te doen. Dat is zeker iets wat in Vlaanderen zou kunnen verbeteren. Maar ik blijf erbij, één van de beste eigenschappen van een weidelijk jager is geduld.

Kunnen er zaken verbeteren aan de opleiding en het examen in Vlaanderen? Absoluut! Als je als jonge jager de eerste keer echt op jacht gaat, dan sta je in de ronde toch wat onwennig en met knikkende knieën. Naast tal van woorden die je in de opleiding nooit eerder gehoord hebt, weet je eigenlijk echt niet wat je te wachten staat. Dat is zeker bij een grofwildjacht zo. Wat zijn breuken, hoe leg je een tableau, hoe verzorg je je revier, hoe moet je wild ontweiden? Stagelopen zou misschien wel een goeie oplossing kunnen zijn. Aspirant jagers die uit een jagersfamilie komen, die kennen uit ervaring het klappen van de zweep maar aspirant-jagers die nog nooit van dichtbij met jacht te maken hebben gehad (en dat zijn er tegenwoordig heel veel – ik kom zelf ook niet uit een jagersfamilie) weten in het begin echt niet wat ze mogen verwachten en daar schiet de opleiding mijns inziens zeker tekort.

Ten slotte wil ik nog zeggen dat ik zeker niet wil veralgemenen. Het is niet omdat je als jager je examen in Frankrijk gedaan hebt dat je onweidelijk en/of onveilig zou jagen, net zo min als je je examen in Vlaanderen gedaan hebt, je dan wel veilig en weidelijk zou zijn. Alles hangt af van de ingesteldheid van elke individuele jager. Wees een jager, geen schieter!

Met weidelijke groet, Kristof

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s