Gemiste kans?!

Beginnen wil ik uiteraard met jullie een gezond, gelukkig en weidelijk 2018 wensen met veel jachtplezier. Een nieuw jaar brengt nieuwe plannen en nieuwe vooruitzichten met zich mee waaronder ook leuke jachtvooruitzichten. Iets waar ik persoonlijk al enorm naar uitkijk, zijn de Oostenrijkse bergen waar Sofie en ik in september naartoe trekken om er te gaan jagen op chamois (Rupicapra rupicapra). Een combinatie van een uitdagend jachtavontuur en een leuke korte vakantie.

Maar nog even wat verduidelijken over de titel van dit bericht. Gisteren kon ik, na in juli de boogjachtopleiding gevolgd te hebben in Laon, deelnemen aan een jachtdag waar enkel boogjagers welkom zijn. De allereerste keer voor mij en het moet gezegd, ik had de voorbije dagen (zelfs tot na de eerste drift), wel wat last van stress bij het idee maar Sofie zei me dat het eens goed is om uit je comfortzone te stappen en boogjacht is echt wel uit de comfortzone van een karabijnjager. Om 4u30 de warme bedstee uit en richting het kleine Frans-Ardeens dorpje Thilay waar Maas en Semois elkaar ontmoeten. Na de kennismaking met een hoop bekende en minder bekende jagers volgen de veiligheids- en weidelijkheidsregels en de verdeling van de posten waarna de jacht begint.  

De ochtend was kalm. Slierten mist glijden door het bos en zorgen voor een feeërieke omgeving. Eén van de positieve zaken aan boogjacht is zeker het ontbreken van knallen langs alle kanten. Het bos is en blijft baden in een zalige rust. Na de middag volgt een mooie drift waar ik na een half uurtje in het open bos een ree mijn richting zie uitkomen. Als jager gaan alle zintuigen dan op ‘super-sensitive’ en de focus staat dan op zijn scherpst. Dan denk je echt aan niets anders meer en dat is het gevoel dat ervoor zorgt dat wij jagen in plaats van gaan wandelen in het bos. Als karabijnjager weet je dan ook dat je, zonder te knipperen met de ogen, moet wachten tot het wild de lijn gepasseerd is en je een veilige hoek van 30° hebt. Het ree stopt op 20m voor mij in de drift en kijkt rond. Dit was echt het perfect moment om een pijl te lossen maar ik blijf gefocust wachten. Na enkele tellen vertrekt het ree en steekt de lijn over waarop ik de boog span en ze in mijn vizier perfect kan volgen maar dan schiet de vraag “Schieten met een boog op een bewegend doel?” door mijn gedachten. Tijdens de opleiding konden we oefenen op grote kleien in mousse en dat was voor niemand een groot succes. Het is als beginnend boogjager al moeilijk genoeg om op een stilstaand, levend doel aan te leggen, laat staan om op een lopend stuk te trekken. Mooi om te zien dat het ree zonder stress z’n tocht verder zet en verdwijnt tussen de bomen… 

Na de drift vertel ik het verhaal aan mijn buren die me zien aanleggen hebben en iedereen kijkt me met grote ogen aan. “Je weet toch dat je bij boogjacht overal rondom je mag schieten? Ook voor je in de drift!” zegt mijn buurman. Dat weet ik maar de focus heeft ervoor gezorgd dat ik zelfs niet stilstond bij het feit dat ik een boog in plaats van een karabijn vast had en dan blijft veiligheid en weidelijkheid het hoogste goed van een jager. Van onze lijnverantwoordelijke (de president van de Frans-Ardeense boogjachtfederatie) krijg ik gelijk een bijnaam. Vanaf heden noemen ze me in Thilay ‘monsieur 360’. Een naam die ik als jager met trots ga dragen 😉 

Dit was een dag om nooit te vergeten en ik hoop nog veel te mogen teruggaan naar Thilay. Boogjacht is eigenlijk niet te vergelijken met karabijnjagen. Er is zo goed als geen verstoring en het wild is rustiger. Ook het familie-gevoel onder de boogjagers is uniek. Hier gaat het niet om schieten maar om echt jagen. Ik ben heel blij deel te mogen uitmaken van deze familie.

Met weidelijke groet, Kristof

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Bert Poffé schreef:

    Het was inderdaad leuk Kristof! Dank voor het verslag van een mooie dag.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s