Wie is de echte dierenvriend?

Beste vrienden,

De laatste tijd kregen wij als jager weer een hoop bagger over ons heen en probeerden allerlei groene fronten ons murw te slaan. Akkoord, het water is in het verleden ook al dikwijls heel diep gebleken tussen jagers en natuurverenigingen, maar tegenwoordig lijkt het precies een trend om aan ‘jagertje-pesten’ te doen. Verschillende media nemen zomaar zonder uit te pluizen wat er eigenlijk allemaal van aan is, de verhalen van die natuurverenigingen over. We worden allen over dezelfde kam geschoren en collectief beschimpt en beschuldigd van het vergiftigen van buizerds en het vangen van vossen in illegale stroppen terwijl er geen enkel bewijs bestaat dat dit het werk van jagers is. Jammer genoeg maken bepaalde ‘jagers’ zich ook schuldig aan dergelijke illegale praktijken maar laat mij duidelijk zijn, de grote meerderheid van de jagers zal dit nooit tolereren, laat staan toepassen. Ik kan daarenboven nog wel enkele groepen hobbyisten bedenken die een buizerd of vos liever kwijt dan rijk zijn maar zonder enige vorm van bewijs gaan we niemand beschuldigen.

Ik krijg zo stilaan het vermoeden dat de basis van al het ‘jagertje pesten’ wel eens zou kunnen liggen in het feit dat wij de laatste tijd, zeker via social media, positief in het nieuws komen en we ook veel openlijker onze passie delen met anderen. We zijn voor het grote publiek van oude, asociale, rijke, moordende stinkerds die zich alles permitteren, stilaan veranderd in underdog en het is ook algemeen geweten dat een Vlaming graag de underdog steunt. Die verandering komt er net omdat wij veel opener zijn geworden. Vroeger hield de jagerij zich in alle stilte op de achtergrond maar tegenwoordig is dat absoluut niet meer zo. Veel jonge jagers komen openlijk in beeld waardoor het beeld stilaan veranderd. Daarom ook zijn groeperingen als HVV en De Jonge Jagers zo belangrijk. Ook daardoor begint het groene front nerveus te worden en zijn ze als de dood dat hun ledenaantallen (lees: subsidies) dalen door de herwonnen sympathie die jagers krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat de bestuurders van enkele natuurorganisaties, ook perfect beseffen dat jacht broodnodig is voor een goed beheerd biotoop maar omwille van de slechte reacties van een aantal extreem-groene veganistische leden, liever hypocriet doen en ons met modder bekladden. Er worden in het grootste geheim afschotvergunningen afgeleverd om de populatie vossen binnen de perken te houden zodat grondbroeders kansen blijven hebben in hun natuurreservaten. Zoals we vorig jaar ook aanhaalden, vergassen zij (ook beschermde) ganzen met duizenden tegelijk en proberen dit met alle mogelijke middelen uit de pers te houden. Waarom beginnen ze niet eens met aan hun leden uit te leggen waarom populaties onder controle dienen gehouden te worden en dat jagers daar een grote hulp in plaats van vijand kunnen in zijn? Dan zouden we pas echt naar een duurzaam beheer kunnen gaan.

Zij beseffen ook maar al te goed dat de natuur zijn gang laten gaan, echt geen optie is. Het mooiste voorbeeld van de catastrofale gevolgen daarvan zijn de Oostvaardersplassen in Nederland. Dit door Staatsbosbeheer beheerde gebied van een kleine 6000ha, is elke winter opnieuw het toneel van de meest vreselijke taferelen. Begin jaren 70 werd dit gebied omheind en bevolkt met een tiental wilde konikpaarden en edelherten. Dit stuk natuur moest en zou het alleen beredderen zonder inmenging van de mens. Een paar decennia later is dit een vernietigingskamp voor grote grazers geworden. De aantallen paarden en edelherten zijn zo spectaculair gestegen dat er amper voedsel is om de helft van hen te voeden. De uitgemergelde dieren die na maanden van honger en ontbering, uiteindelijk niet meer recht kunnen staan, worden na veel te lang afzien, uit hun lijden ‘verlost’. Dit gaat niet over enkele dieren maar over duizenden dieren. Elk jaar opnieuw. Toen de eerste winterprik onlangs insloeg, gooiden landbouwers strobalen over de omheining waarna ze afgedreigd werden met heel zware boetes. Onder publieke druk werd het uiteindelijk dan enkele dagen later toch toegestaan. Een druppel op een hete plaat natuurlijk. Daar moet dringend aan echt beheer gedaan worden. De natuur zomaar zijn gang laten gaan in een gebied dat al eeuwen door de mens beheerst wordt, is echt geen goed idee. Als je dan hoort dat de Nederlandse Partij voor de Dieren zichzelf tegenwoordig in de belangstelling werkt door via crowdfunding een koe van het slachthuis te redden maar anderzijds volledig apathisch blijft bij de weerzinwekkende gruwel van de Oostvaardersplassen, dan kookt mijn bloed!

LELYSTAD-OOSTVAARDERSPLASSEN-DIEREN

Nog zo’n extreme groepering die dergelijke waanideeën volgt en die onlangs het levenslicht zag is de Belgische tegenhanger, DierAnimal. Pas op, op zich is er absoluut niets mis met dierenwelzijn, wel integendeel. Ook wij zijn als jager minstens even erg begaan met het welzijn van dieren maar wij zijn toch iets realistischer dan een dergelijke bende Disneyfanatici. Ik heb ook even hun partijstandpunten gelezen en lag bijna onder tafel van het lachen. Lees onder de knop ‘Jacht’ maar even hun ideologie. Gelukkig hebben we in België de kiesdrempel van 5%!

Ik heb via social-media ook al dikwijls hilarische commentaren gelezen van mensen die het goed menen maar geen flauw benul hebben van wat natuur is en hoe wij dagdagelijks aan goed beheer doen. Zij blijven denken dat wij een kick krijgen van het doden en jagers die openlijk voor hun levensstijl uitkomen, worden veelvuldig verwenst en openlijk bedreigd. Wie zijn dan de agressievelingen denk ik dan vaak. Als mensen me aanspreken, stuur ik hen telkens opnieuw de link van de pagina op de jachtsite waarin ik probeer uit te leggen waarom wij jagen en waarom dat ook broodnodig is. Ook voor het welzijn van dieren. Sommigen kunnen overtuigd worden maar de echt extremen willen gewoon niet overtuigd worden. Spijtig want door hun halsstarrige houding zijn het net zij die voor enorm veel dierenleed zorgen.

We hebben nog een lange weg af te leggen maar elke persoon die open staat om gewoon even te luisteren naar wat wij als jager te zeggen hebben, is meer dan de moeite waard. Blijf als jager eerlijk tegen mensen en leg hen op een rustige manier uit wat wij allemaal doen voor de natuur. Alleen zo kunnen we ons positief imago terugwinnen.

Met weidelijke groet, Kristof

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Desruelles sonja schreef:

  Heb je verhaal gelezen mooi gebracht en er zit een deel waarheid in ,ik ben tegen de jacht omdat dit niet altijd eerlijk verloopt .Ik weet de jacht moet bestaan anders gaan we dezelfde toer op zoals in Nederland bij de OVP .Maar er is ook wangedrag tussen de jagers ,vroeger zat het hier vol van de fasanten maar op een dag hebben ze wel 30 hennen afgeschoten wat trouwens niet mag nu zit er niks meer ,ook de vossen moeten het ontgelden 2/3 maal per jaar worden ze hier afgeschoten dus zeker geen fan van .Nu mijn vraag waarom komen jullie als eerlijke jager en natuurliefhebber zoals jullie het niet beschrijven waarom protesteren jullie niet tegen de OVP dat dat dierenleed zo niet verder kan ,ook zouden wij graag jullie stem en steun horen .

  Like

  1. jachtsite schreef:

   Beste Sonja,
   alle begrip voor je standpunt maar toch even dit. Je bent toch ook niet tegen jouw politieke partij als één iemand een oplichter blijkt te zijn? Tuurlijk zitten er slechte en inslechte mensen tussen de jagers maar ze allemaal over dezelfde kam scheren is toch niet echt correct… Een jachtgroep die alle wild afschiet is vooral een heel domme jachtgroep want ofwel kunnen ze het jaar nadien niet meer jagen ofwel zetten ze wild illegaal uit.
   Wat je opmerking over OVP betreft : geloof me, er is onder de weidelijke jagers heel wat tam-tam gemaakt om dit OVP-probleem onder de aandacht te brengen. Er zijn ook een heel aantal jagers naar de OVP geweest om zondag laatstleden te protesteren.
   Toen Natuurpunt vorig jaar 1000’en (beschermde) ganzen vergaste, hebben wij als jager ook aan de alarmbel getrokken. Verschillende VOC’s en natuurorganisaties staan steeds als gek op tv te roepen hoe slecht jacht en jagerij wel is, terwijl zij zelf ook afschotvergunningen uitschrijven voor vos in hun natuurgebieden en ganzen vergassen (omdat ze beseffen dat de mens MOET ingrijpen om een goeie biodiversiteit te krijgen)…
   Niet allemaal, maar de meeste zijn heel hypocriet, enkel om geen miljoenen subsidies te verliezen. Neem gerust een kijkje op https://www.jachtsite.be/waarom-jagen-wij en heb je vragen, stel ze gerust.

   Met weidelijke groet, Kristof
   p.s. Fazanthennen mogen wel gestrekt worden van 1/10 tot 31/12 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s