Natuurverenigingen?

“Buurtbewoner slaat alarm over verwaarloosde ezels in weide”. De titel van een stuk in de krant dat ik vrijdag van een bevriend jager doorkreeg. Op het eerste zicht niets speciaals zal je denken maar als ik je zeg dat het Natuurpunt (afdeling Moerbeke-Waas) is die de ezels in één van hun door brandnetels en distels overwoekerde gebieden heeft gezet, dan zullen er waarschijnlijk wel al enkele wenkbrauwen gefronst worden. Een buurtbewoner die vlakbij de ‘Turfmeersen’ woont, had Natuurpunt in het verleden al herhaaldelijk op hun verantwoordelijkheid gewezen. Er werd helemaal niets aan de situatie gedaan. De man kon het niet langer aanzien en verwittigde de cel dierenwelzijn van de politie die ter plaatse kwam en onmiddellijk een dierenarts opvorderde om de dieren de eerste zorg toe te dienen. De toestand was dermate ernstig dat het parket de dieren onmiddellijk in beslag nam en ze onderbracht in The Old Horses Lodge. Ondertussen moest één van de ezels wegens de zware ontbering (zie foto hieronder) geëuthanaseerd worden.

wansmakelijk2

Na de jaarlijkse ganzenvergassingen, de kaalkap in vele van hun ‘natuurgebieden’ en het blijven ontkennen van het vossenprobleem in Vlaanderen, is dit het zoveelste debacle dat aan het lijstje wanpraktijken kan toegevoegd worden. Het is stilaan tijd dat hier een einde aan wordt gemaakt!

De geldgeile Natuurpunt-top die maar wat graag met ‘hun’ miljoenen euro’s pronkt, regeert blijkbaar vanuit een ivoren toren zonder contact te hebben met, en vooral controle uit te oefenen op hun plaatselijke afdelingen. Je hoort me zeker niet zeggen dat alles wat Natuurpunt doet slecht is, wel integendeel. Je hoor me ook niet zeggen dat alle afdelingen van Natuurpunt onkundig zijn, maar het wordt wel hoog tijd dat het kaf van het koren wordt gescheiden. Zeker als je weet dat u en ik via onze belastingen mee betalen om deze wantoestanden in stand te houden. In hun jaarrapport is te lezen dat het werkingsresultaat eind 2017 op -590.000€ stond. Het ergste aan de zaak is dat zij blijkbaar in de toekomst NOG meer subsidies voor de aankoop van natuurgebieden zullen kunnen ontvangen! Willen wij dat wel?

Natuurpunt-inkomsten

Het marketing-apparaat van Natuurpunt werkt ondertussen voortreffelijk en de PR-afdeling heeft blijkbaar ook een voetje voor bij de persdiensten van dit land want gisteren en vandaag nog volop in het nieuws : “Kievit dreigt te verdwijnen!” Een interview met Natuurpunt waarin met een beschuldigende vinger richting landbouw wordt gewezen maar waar één van de grootste oorzaken voor de dramatische daling van grondbroeders, vakkundig wordt verzwegen. Joost mag weten waarom Natuurpunt, samen met  Vogelbescherming Vlaanderen, Landschap vzw en nog enkele marginale groene organisatietjes, de vos in Vlaanderen maximaal wil beschermen terwijl men in onze buurlanden wel al lang beseft waar het probleem ligt. De landbouw afschaffen zit er niet onmiddellijk in, de vossenbestanden binnen de perken houden is dus de enige mogelijkheid. Ook vooraanstaande leden en ex-leden van Natuurpunt steunen onze visie op gebied van beheer maar kunnen dit niet openlijk zeggen. Er zouden teveel leden van de achterban hun lidmaatschap kunnen opzeggen waardoor kostbare subsidies zouden verminderen. 

De overheid en de partners van deze ‘natuurverenigingen’ moeten echt beginnen beseffen dat door hen miljoenen euro’s te doneren, zij mede verantwoordelijk zijn voor de verschraling en verarming van onze natuur.

Ondertussen ben ik samen met enkele gelijkgestemden volop aan het brainstormen om actie te ondernemen. U hoort snel van ons!

Met weidelijke groet, Kristof

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s