Het groene gif…

Dat er steeds minder weidevogels voorkomen, dat is al een tijdje geweten. Echte natuurmensen die met hun voeten dagdagelijks in de weilanden staan, weten al lang dat daar niet 1 maar 2 redenen zijn voor de terugval. Dat zijn landbouw en predatie van voornamelijk vos. Maar net daar wringt nu het schoentje. Stadsbiologen en bureaugroenen die tegen beter weten in heel hardnekkig blijven volhouden dat de vos er niets mee te maken heeft. Sommige mensen mogen dat van mij beweren maar iedereen die bij zijn volle verstand is, zou toch twee keer moeten nadenken vooraleer dergelijke nonsens uit te kramen.

“Eindelijk is het wetenschappelijke bewijs er dat de vos wel degelijk verantwoordelijk is voor de achteruitgang van de weidevogelpopulatie en nog steeds proberen ze mensen van het tegendeel te overtuigen?!”

Dat vossen wel degelijk in grote getale nesten van weidevogels leegroven, is nu eindelijk bewezen in een grootschalig onderzoek dat in een beschermd weidevogelgebied in Nederland werd uitgevoerd. Niet minder dan 285 nesten werden onderzocht in een gebied van 30.000ha. Een onderzoek dat niemand dus naast zich neer kan leggen. Slechts 25-43% van de legsels kwam uit en de meest op camera vastgelegde rover, en dus de grootste oorzaak van het verlies : vulpes vulpes ofte de vos! De vuistregel om een stabiele populatie (dus nog geen vooruitgang) te behouden zegt dat minstens 50-60% moet overleven. De cijfers zijn volgens Joachim van de Valk van het CANNO (Collectief Agrarisch Natuurbeheer Noordwest-Overijssel) echt wel heel alarmerend.

En toch…Vanmorgen lezen we op de website en facebookpagina van Natuurpunt: “Luxemburg verlengt verbod op vossenjacht wegens groot succes!” Zijn die nu echt serieus? Gaan we Luxemburg, waar zo goed als geen kleinwild meer voorkomt en dat qua geologie in niets te vergelijken is met Vlaanderen en/of Nederland, erbij sleuren? Ze hebben zich voor de mishandeling van de ezels nog niet eens verontschuldigd of ze slagen er alweer in om een tweede flater van jewelste te scoren.

“Met lokale natuurpuntafdelingen kan samengewerkt worden. Alles hangt af van de conservator ter plaatse.”

Dan vraag je je als normaal denkend mens toch af: “Waarom blijft men tegen beter weten in zo volhouden aan een compleet achterhaald idee-fix? De reden moeten we waarschijnlijk gewoon zoeken in het feit dat deze mensen vroeger teveel naar Disney keken, compleet gehersenspoeld werden en daardoor dus jagers hartsgrondig haten. Ze zijn hun voeling met de natuur compleet kwijt en snappen niet dat beheer echt broodnodig is in onze maatschappij waar we de laatste decennia alles gevormd hebben naar onze wil. Ze willen jagers uit de natuur houden tegen elke prijs en weigeren in te zien dat zo goed als elke jager het goed voor heeft met de natuur. Er kan mits overleg zelfs samengewerkt worden maar alles hangt af van de plaatselijke conservator.

De grote angst bij de Natuurpunt-top ligt hem vooral in het feit dat ze als de dood zijn om hun extremistische achterban te verliezen. Lees: dat ze een groot deel van hun subsidies zullen kwijtspelen. Daar draait het bij hen vooral om. €40.000.000 aan giften, lidgelden en vooral subsidies van de belastingbetaler zijn voor hen van levensbelang.

Of hoe men zijn ziel aan de geldduivel verkoopt in plaats van bezig te zijn met natuurbelang. Wij houden de vinger aan de pols!

Met weidelijke groet, Kristof

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s