Natuur, big business…

Toen afgelopen winter opnieuw meer dan 1000 paarden, runderen en edelherten omkwamen door honger en totale ontbering was er totale stilte bij dierenbescherming. Nu De provincie Flevoland afgelopen woensdag eindelijk het besluit heeft genomen om bijna duizend edelherten af te schieten, komen de ‘dierenvrienden’ plots in actie tegen dat plan!?

Jaarlijks komen tijdens de winter meer dan 1000 grote grazers om door honger en ontbering en dat zonder dat één dierenrechtenorganisatie daarop reageert…

Even wat cijfers op een rijtje: In de Oostvaardersplassen, een gebied in Nederland van een kleine 6000ha (waarvan slechts 2.400 ha gras en bos) werden in 1983 eerst heckrunderen gelost. Exact 32 om correct te zijn. In 1984 werden dan nog eens 18 konikspaarden losgelaten en in 1992 kwamen daar dan nog 44 edelherten bij. In de eerste jaren verliep alles heel goed maar de bestanden explodeerden met alle dramatische gevolgen vandien. In oktober 2017 werden 230 heckrunderen, ongeveer 1050 konikspaarden en bijna 4000 edelherten geteld. Een cijfer dat compleet onhoudbaar is en wat resulteert in een jaarlijks drama. In februari 2018 crepeerden volgens de cijfers van Staatsbosbeheer (die sinds 1996 instaat voor het beheer en de cijfers dus hoogstwaarschijnlijk lager zet dan het werkelijke aantal) 1062 grote grazers door honger en ontbering. De dieren hadden al maanden afgezien en werden bij hun voorlaatste adem, afgeschoten.

De Oostvaardersplassen is niets meer dan een zoo waar dieren compleet aan hun lot overgelaten worden. De zwaarste vorm van dierenmishandeling zonder dat iemand daarvoor gestraft wordt. Wraakroepend!

De Oostvaardersplassen zijn het mooiste bewijs dat het onze verdomde plicht is om, zeker in het westen waar we alles naar onze hand hebben gezet, de natuur te beheren. Bijvoederen zonder beheer zoals deze winter werd gedaan heeft totaal geen zin. Het zal ervoor zorgen dat er nog meer kalveren en zieke dieren overleven waardoor NOG meer dieren in dit door prikkeldraad afgezette concentratiekamp zullen geboren worden. Er moet jaarlijks ingegrepen worden in de populatie door in oktober kalveren, zieke en oude dieren te schieten. Geef het vlees daarvan aan de minder bedeelden in plaats van het te laten rotten en uiteindelijk af te voeren naar een vilbeluik. Alleen zo zal er een gezonde populatie kunnen overleven. In de biologische veeteelt geeft men aan dat 1 rund per hectare ideaal is. Laat hen ook niet overal grazen maar zet regelmatig een deel af zodat het gras zich kan herstellen.

Een simpele rekenoefening leert ons dus dat je in de Oostvaardersplassen maximaal 2400 grote grazers kan zetten. Nu zitten er bijna 5500. Zeggen deze cijfers genoeg en is het bewijs er dat beheer door bejaging echt broodnodig is? Mensen die blijven volhouden dat de natuur zichzelf perfect kan regelen, moeten dringend een bezoekje brengen aan de Oostvaardersplassen.

Wat mij, naast het ontkennen van het probleem, ook erg tegen de borst stoot is dat verschillende natuurorganisaties gewoon meewerken aan dit drama en er nog geld aan verdienen op de koop toe! Even kijken op deze pagina en je ziet dat het beheren van een ‘natuurgebied’ big business is.  Idem met natuurgebieden in Vlaanderen. Toen enkele jaren geleden de film ‘De nieuwe wildernis’ (een compleet foute en gigantisch verbloemde verfilming van hoe het er volgens stadsbiologen en bureaugroenen in de Oostvaardersplassen aan toe gaat) uitkwam, stond ook Natuurpunt op de barricades om de film te promoten. Waarom? Simpel, er gingen 20.000 mensen gaan kijken en per bezoeker verdween een euro in de zakken van Natuurpunt. Beschamend en misselijk makend.

Neem gewoon even de moeite en kijk naar ‘De nieuwe Wildenix’.

Met weidelijke groet, Kristof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s