Zalige zomer…

De eerste schooldag is altijd een moment van mijmering naar wat voorbij is. Onze jeugd zit terug op de schoolbanken na een zalige vakantie die voorbij is gevlogen, de dagen worden snel korter en de zon verliest snel kracht… maar wat een mooie vakantie was dit. Zo ééntje waar we nog lang op kunnen teren en waar we zeker aan zullen terugdenken als we bij ijzige wind in het bos zitten tijdens een druk- of drijfjacht. De afgelopen maanden kregen we ongelofelijk veel zonne-uren, zo goed als geen regen van mei tot eind augustus en tropische temperaturen. Zalig niets doen op vakantie in Frankrijk en werd het te warm, dan sprongen we in het zwembad om wat af te koelen. Dorst? Snel even naar de koelkast en verder genieten van het heerlijke weer. Dit jaar brachten we onze vakantie door in Fontanes op domein l’Isle Basse in de Lot waar Christophe en Bart naast 4 prachtige kamers, ook een gîte hebben waar wij samen met onze 2 honden terecht konden. Een weekje écht genieten en meer dan een aanrader! Mijn karabijn en validatie had ik ook mee maar labels vinden bij de lokale boeren en jachtgroepen was last-minute eigenlijk onmogelijk. Volgende keer ga ik wat vroeger aan de slag want het is niet enkel een prachtregio om op vakantie te gaan maar ook om te jagen.

DSCN5815

Waar velen bij dergelijk weer echter niet bij stilstaan is de impact op de natuur. Niet enkel op de gewassen van de landbouwer die op tv komt en een stofwolk in zijn zog achterlaat als hij door zijn verdorde veld loopt, maar ook op alle fauna die in de vrije natuur leeft. Dat hebben we gisteren aan den lijve ondervonden in het revier.

Observaties en tellingen doen we het jaar rond maar patrijzen die niet opgejaagd worden, die zie je amper zitten in een veld wortels of bieten van enkele hectaren groot. Omdat de opening op patrijs in Vlaanderen er binnen een week of 2 al is en wij 2 patrijzendagen organiseren met onze jachtgroep, beslisten we om toch op voorhand ook effectief het veld in te trekken met de honden om te zien waar en vooral hoeveel patrijzen er op de vleugel gaan. Was dat even tegenvallen!

Waar we jaar na jaar een verhoging van het aantal patrijzen konden waarnemen door een doorgedreven verbetering van wildakkers, voederplekken en schutplaatsen, konden we gistermorgen slechts enkele echt kleine kluchtjes opmerken. Ofwel zijn ze massaal vertrokken naar gebieden waar meer water te vinden is, ofwel is er een massale sterfte onder de beestjes. Bij andere jagers in de streek horen we dezelfde verhalen dus vrezen we voor het laatste.

39080748_10156393593423503_5774987496915992576_o

Om het bestand niet verder in gevaar te brengen, beslisten we gisteren dus om onze patrijzendagen af te gelasten en zeker dit jaar niet op patrijs te jagen. Ook de wilde eenden zijn maanden geleden vertrokken uit het revier. Naast een relatief groot bufferbekken waar jaar in jaar uit normaal 20 tot 50cm water in staat, staan ook alle beken droog sinds eind mei. De eenden zijn massaal naar de nabijgelegen rivieren Schelde en Leie getrokken en komen sporadisch even over het revier gevlogen om zich aan de restjes van de afgereden tarwe tegoed te doen.

We keken met z’n allen enorm uit naar deze eerste jachtdagen samen met enkele genodigden. Meestal zijn dat de dagen waarop we in de ochtendlijke mist vertrekken, ’s middags buiten genieten van de zon en een lekkere maaltijd, ’s namiddags in t-shirt terug het veld in trekken en ’s avonds afsluiten in een sfeer van gezelligheid en vriendschappelijkheid. Ook al viel het tableau soms eens minder mee dan verhoopt, telkens reden we met een gelukzalig gevoel huiswaarts. We zien wel dat het bestand van haas goed is dus er komen sowieso nog enkele mooie jachtdagen aan, weliswaar met wat vertraging.

DSC_3030

Maar de allerbelangrijkste taak van een echte jager is dus de zorg voor zijn revier. Dat is niet enkel inzaaien van wildakkers, aanplanten van struiken en bomen, veilige oversteekplaatsen voorzien, wildspiegels plaatsen, bijvoederen van (alle) wild tijdens harde winters, rulpaden aanleggen of zwerfvuilacties houden maar vooral je vinger van de trekker kunnen houden als je ziet en voelt dat dat nodig is. Voor wie toch voldoende echte wilde patrijzen heeft en er op gaat jagen, lees even de pagina patrijzenjacht

Aan alle jagers een weidelijk en veilig seizoen, aan alle niet-jagers, een smakelijk seizoen!Met weidelijke groet, Kristof

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Marc Van Santen schreef:

  Beste Kristof, zou je ergoed aan doen de patrijs niet te hejagen?
  Vorig seizoen hadden we een klucht van 14 die we door tegenslag nooit voor de geweren hebben gekregen.
  Dacht je dat er nu meer zijn? Kleine kluchten schieten we er een paar uit.
  Ik denk dat de resterende dan wel in het gebied zullen blijven en mits goede nazorg wel zullen overwinteren.Volgend voorjaar zien we ze dan terug.

  Like

 2. jachtsite schreef:

  Hallo Marc, wij zijn al jaren heel zorgzaam en zorgen voor een goed biotoop met als gevolg dat er jaar na jaar meer patrijzen een thuis vinden in het revier. Laat ons zeggen dat we maximaal 10% schieten van de patrijzen. Als we nu kijken wat we zien en als we daar 10% van nemen, dan vinden wij het de moeite niet om ze te bejagen. Als je uit kleine kluchten een paar stuks schiet, dan is de kans volgens mij wel groot dat je of de leidende hen (vliegt als laatste op) of leidende haan (vliegt als eerste op) of in het ergste geval beide schiet. Dat er dan niet meer patrijzen zijn het volgend seizoen is denk ik normaal. Schieten als de kluchten kleiner zijn dan 6-7 patrijzen is volgens mij echt niet aangewezen… We hopen dat de patrijzen die we gezien hebben toch zullen zorgen voor nageslacht… 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s