Ethiek & respect

on

Beste vrienden,

Afgelopen weekend ging het richting Ardennen voor 2 grofwildjachtjachtdagen. Het was schitterend weer. Eigenlijk te goed. Met temperaturen die flirten met de 30°C heb je het gevoel in een zuiders land te jagen. Ondanks het feit dat wij jagers dit seizoen meestal linken met ijzig koude noorderwind, deed het wel deugd. Voor drijvers, honden en wild is dergelijk weer daarentegen echt niet te onderschatten.

Het kwam in eerdere blogberichten al ter sprake maar wat me nog vaak opvalt is het gebrek aan kennis van sommige jachtgroepen van hoe men respectvol met het geschoten wild om moet gaan. We hebben een hele rijke jachttraditie die vooral daarop gericht is en we moeten dankbaar zijn voor de dieren die we kunnen oogsten. Op sommige plaatsen doet men zelfs niet eens de moeite meer om het tableau te leggen, op andere plaatsen liggen de dieren gewoon door elkaar op straat of zie je dieren op de verkeerde zijde liggen. Dat niet iedereen alle regels kent, daar kan ik inkomen maar enkele simpele basisregels aanhouden, zorgt al voor het nodige respect.

  1. Gooi niet met wild.
  2. Stap nooit over een tableau!
  3. Geef (mannelijk) grofwild een laatste beet.
  4. Leg alle wild op de rechterflank met het hart naar de hemel.
  5. Roofwild, met uitzondering van vos, ligt op de linkerflank.
  6. Zorg voor een mooi verlicht tableau.                                                 dennentak2

Daarnaast zijn bij grofwild ook de jachtbreuken een prachtige traditie die ik vooral in de Ardennen verloren zie gaan. De twee belangrijkste breuken zijn de laatste beet en de schuttersbreuk. De eerste stopt men in de mond van een mannelijk stuk wild, de 2de ontvangt de schutter van de jachtheer. Alle details over de breuken kan je hier vinden.

Afgelopen weekend nam ik opnieuw een jachtleek mee om kennis te maken met onze passie en hij was onder de indruk van de tradities. Het met fakkels verlichte tableau werd mooi op dennentakken gelegd en de verschillende wildsoorten kregen van de jachthoornblazers hun eigen lied als laatste eer. Kippenvelmomenten.

Probeer waar je kan, deze tradities van tableau leggen en jachtbreuken, mee in ere te houden en help desnoods discreet de jachtheer met de belangrijkste regels. Elk zichzelf respecterend jachtheer zal je hier zeker in volgen. We moeten het niet alleen voor onszelf doen maar ook voor de buitenwereld. Als zij zien dat wij respectvol met het gestrekte wild omgaan, dan zullen wij ook meer begrip krijgen. Ook wat het posten van foto’s op social media betreft moeten we zorgen dat we daarop ook respectvol met het wild omgaan (bekijk hier het eerder blogbericht hierover). Alvast een weidelijk, veilig en smakelijk jachtseizoen!

Met weidelijke groet, Kristof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s