Highlands

Toen m’n jachtmaat Dimitri enkele maanden geleden vroeg of ik geen zin had om samen met enkele vrienden naar de Schotse Highlands te trekken, moest ik geen 2 keer nadenken. Stalk- of bersjacht is voor mij persoonlijk één van de mooiste vormen van jagen en de Highlands lenen zich er ook perfect voor. Dimitri had in Schotland reeds zijn DMQ1 gehaald en wou tijdens onze trip zijn DMQ2 behalen. Een DMQ ofte Deer Management Qualification, heb je nodig om in het Verenigd Koninkrijk zelfstandig te kunnen jagen. Meer info om zelf de DMQ te behalen kan je hier vinden.

Het estate van de familie Van Well waar Dimitri tijdens onze trip met succes het 2de deel van de DMQ af kon leggen, ligt naast Loch Rannoch in Talladh-a-Bheithe (Tallabeith uitgesproken) en omvat naast zo’n 4.300ha ruwe heuvels (Hills) ook een 4.550ha nabij gelegen half open productie-bos met moeras waar op rood- ree- en sikawild kan gejaagd worden. Reewild zit er wel maar een pak minder dan roodwild en Sikawild is eerder sporadisch in het revier aanwezig. Vanaf volgend jaar kan je er ook terecht voor black en red Grouse. Toen wij in de Hills aan het jagen waren hebben wij toch een dozijn black grouse opgestoten. Onze uitvalsbasis voor deze 3-daagsje jachttrip is jachthuis Tighnabruach dat ook eigendom is van de familie Van Well. Het huis heeft alle comfort en er zijn een 6-tal slaapkamers beschikbaar.

Jachthuis Tighnabruach in Talladh-a-Bheithe

De KLM-vlucht van een goed uur van Amsterdam naar Edinburgh is zo voorbij en eens ter plekke worden we opgepikt door de taxi die ons voor een 2u durende zonnige rit meeneemt richting Tignabruach. Na de kennismaking met Aad en de stalkers James, Henk en Laurens, rijden we eerst naar de schietstand zodat zij kunnen zien of wij wel met een kogelbuks kunnen omgaan en doel kunnen treffen op iets grotere afstanden dan die tijdens een druk- of drijfjacht. De wapens kunnen we gratis gebruiken van het estate en zijn allen voorzien van een demper en Harris bypod. Alle wapens (2 x Blaser R8 (allebei met duimgat), 2 x Blaser R93 (één kan voorzien worden van een linkse grendel) en 2 Sako 85’s zijn in kaliber 30.06 en zijn voorzien van Swarovski kijkers.

We sluiten een gezellige avond rond middernacht af want ’s anderendaags gaat het om 6u30 al richting Barracks. Een windloze, zonnige ochtend lijkt ideaal maar al snel beseffen Henk en ik dat, eens we in het revier zijn, dergelijk weer alleen maar nadelen met zich meebrengt. ’s Nachts hebben vriestemperaturen voor een ijzig wit tapijt gezorgd en elke voetstap die we zetten, kraakt ontzettend. Behalve een flits van de achterkant van wat waarschijnlijk een hinde was, hebben wij ’s morgens niets gezien. Alhoewel…de prachtige natuur die we konden aanschouwen was gewoon subliem. Genieten met een grote G. Bij de namiddag-stalk hebben we geen wild meer gezien maar ook dat is jacht. Henk, mijn stalker voor vandaag is een heel ervaren pro-jager die in Nederland ook mogelijkheden heeft (Capreolus Fieldsports) voor beginnende grofwildjagers die de theorie in de praktijk willen omzetten. Een aanrader! 

Honderden stags, hindes en kalveren zagen we tijdens onze 3-daagse.

De 2de jachtdag gaat het samen met stalker James en met Peter richting Hills. Een tocht met nu en dan enkele stevige ‘showers’ maar ook eentje waar onze stappenteller helemaal blij van wordt. De Hills zijn echt niet voor mensen zonder conditie want met zo’n 15km achter de kiezen en volgens onze stappentellers ook bijna 400 etages in hoogtemeters, is dit geen lachertje. James onze stalker doet dit 6 dagen op 7 en dit zowat een half jaar aan een stuk. Aan die kerel valt niet te ‘vetten’. Gelukkig heeft het estate ook enkele Argo’s zodat we het wild niet uit de Hills moeten sleuren eenmaal gestrekt want zowel Peter als ik konden een stuk kaalwild bemachtigen. We hebben vandaag honderden stukken roodwild gezien maar vanaf dat je een groepje kan benaderen en een schot lost, dan kan je er weer voor enkele uren achteraan. Ze zijn heel schichtig en je moet serieus je best doen om ze op een ‘schietbare’ afstand te benaderen. De rest van onze groep kon in de Barracks ook enkele stukken kaalwild strekken.

Voor onze laatste dag trek ik ’s morgens met Duncan op pad. Het is nog half donker als we na een half uurtje stappen, een hertekalf op een stuk kaalkap vlak naast de bosrand zien staan. Het kalf is op zijn kievief en het lijkt wel alsof hij ons ziet. Ik leg geknield aan en haal de trekker over. Mis. Het kalf verdwijnt in het bos en Duncan vreest dat de knal de rest van het roodwild waarschijnlijk ook het bos zal ingedreven hebben. We bersen verder en zien zoals gevreesd inderdaad geen roodwild meer. Een compleet ander stukje van de Barracks maar wat is het hier ook mooi! ’s Avonds gaan Stijn en ik voor onze laatste outing met Laurens mee. Een jonge snaak uit Zeeuws-Vlaanderen waar we een goeie klik mee hebben. Zeeuws en West-Vlaams liggen qua taal dicht bij elkaar en dat praat wel zo makkelijk. Hij neemt ons met de Argo mee voor wat een geslaagde avondstalk zal blijken. Stijn kan een smaldier strekken, ikzelf heb het geluk om 2 stukken te strekken. Een avond om niet te vergeten alvast!

Edinburgh bezoeken zal misschien voor de volgende trip zijn…

Aad, hartelijk dank voor de mogelijkheid die we kregen, James, Duncan, Henk en Lau voor het stalkwerk, Dimitri voor de uitnodiging, Thomas voor de foto’s waar we nu al reikhalzend naar uitkijken en Stijn, Peter en Lysander voor de vriendschap, sfeer en gezelligheid. Als het mag van Aad, dan komen we vast en zeker terug!

Met weidelijke groet, Kristof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s