Trofeejacht

Gisteravond gekeken naar Trafiek Axel. Zou het een aflevering worden die zou blijven hangen en waar de jagerij niet al te best uit zou komen? Dergelijke programma’s worden immers gemaakt om de nodige kijkcijfers op te leveren en net daarom worden ze met een sausje van spanning en sensatie overgoten. Een Jaws-waardig stukje muziek bij het stalken van een blue wildebeest, de dodenmars bij het beeld van het dode dier. Achteraf beschouwd viel het mijn inziens nog mee. Het had in elk geval slechter gekund.

Ook Sil Janssen, notoir anti-jager, wordt door Axel verschillende keren geïnterviewd om zijn mening te geven over trofeejagers. “Afrika-jagers zijn snobs.” zegt Sil gedecideerd. Hij zou het nog begrijpen en misschien aanvaarden mochten jagers gewoon zeggen dat ze naar Afrika gaan omdat ze graag onder de stralende zon een kudu, impala, of giraf zouden schieten maar niet dat we dat doen om aan natuurbeheer te doen en om de plaatselijke bevolking te ondersteunen. “Daar zijn plaatselijke jagers veel bedrevener in dan westerlingen.” deelt hij nog fijntjes mee.

Daar heeft hij deels gelijk in. Zonder de kunde van westerse jagers in vraag te stellen, ben ik er ook van overtuigd dat plaatselijke jagers met meer kennis en kunde in hun veld staan. Ze kennen de natuur daar als hun broekzak. Ze weten elk struikje staan, weten hoe, waar en wanneer die bepaalde springbok zal tevoorschijn komen en weten waar je gevaar loopt. Anderzijds zouden zonder de miljoenen dollars en euro’s die buitenlandse jagers jaarlijks binnenbrengen, naast de plaatselijke jagers, ook een heleboel andere mensen gewoon geen job hebben. Het zou ook nefast zijn voor heel veel diersoorten want geld voor rangers die stroperij tegen gaan, zou er gewoonweg niet zijn. “Er zijn toch ook fotosafari’s?” hoor ik je denken. Wel hieronder één voorbeeld uit Timbavati waar het verschil in ecologische voetafdruk van die fototoeristen en hetgeen zij opbrengen in enorm contrast staat met die van jagers…

Het lijkt misschien een contradictie voor velen maar het is net dankzij trofeejacht dat in landen waar jacht toegelaten is nog steeds zeer veel wild zit. Het zijn ook niet enkel jagers die dit pretenderen maar ook een organisatie als WWF die nu ook zelf in Afrika een jachtgebied leasen. Ze kunnen in dit gebied ecotoerisme of community-based hunting organiseren zodat de opbrengsten naar de lokale gemeenschap terugvloeien. Een goeie evolutie die enkel lovenswaardig is. Ook dokter Amy Dickman (National Geograpic / Biologe / Ecologiste) beseft de noodzaak van jacht in het beheer van dieren. Echte beheerders denken in populaties en niet in individuen.

Wat Sil zegt over ‘meer begrip voor jagers’ mochten ze gewoon zeggen waar het op staat, daar sluit ik me bij aan. Jagers die hameren dat ze jagen om aan natuurbeheer te doen, worden een karikatuur van zichzelf.
Het is natuurlijk door de vele aanvallen van ‘dierenrechtenorganisaties’ dat jagers gecrispeerd reageren en willen duiden waarom ze jagen. Maar waarom zou het moeilijk moeten zijn om gewoon te zeggen dat we graag jagen? Waarom zouden we niet mogen zeggen dat het super is om een stuk wild te bemachtigen en je gezin ermee te voeden. Dat het groepsgevoel met gelijkgestemden en de elementaire behoefte om één te zijn met de natuur, het samen proeven van een eerlijk stuk wildbraad enorm belangrijk is. Daarnaast mogen we uiteraard de bijkomende voordelen van jagen vermelden maar die zijn (de uitzondering zal misschien de regel bevestigen) niet de hoofdreden waarom we jagen.
Het interview door Hubertus Vereniging Vlaanderen met George (de jager in de reportage) kan je hier nog nalezen.
De aflevering van Trafiek Axel kan je hier bekijken.

Met weidelijke groet, Kristof

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Sabrina schreef:

    Ik ben een snob en ik jaag graag 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s