Predatiecontrole

on

Deze morgen kreeg ik een mailtje van een jongjager die me vroeg of er, nadat een bepaald schadegevoelig gewas was geoogst, er nog aan bijzondere bejaging of bestrijding van houtduif mag gedaan worden. Ik heb in het verleden ook al eens gezocht naar teksten die hierover iets zeggen maar ik kon niet onmiddellijk iets terugvinden. In principe zou je er dus kunnen vanuit gaan dat je kan doorgaan maar als je tussen de regels van de wettekst leest, dan moet je je houden aan de ‘code goede praktijk’. Dat wil dus zeggen dat je moet stoppen met jagen als de gewassen er niet meer staan wat eigenlijk ook maar normaal is. Anders is het als er opnieuw een opkomend gewas direct na het oogsten zou worden ingezaaid of er bijvoorbeeld op een ander gewas (aanpikken maïskolven) schade zou kunnen optreden omwille van het feit dat de boer geoogst heeft.

’t Is natuurlijk aanlokkelijk om verder te gaan want nadat geoogst is, zitten er massaal veel duiven op die geoogste tarwestoppel maar wettelijk kan je hiermee in de problemen komen en ook niet-jagers zullen geen begrip kunnen opbrengen voor het schieten van houtduiven buiten het reguliere jachtseizoen. Niet doen dus…

Wat ik nu wel volop doe is predatiecontrole van rechtbekken. De zomermaanden zijn ideaal om aan bestrijding te doen. Jonge kauwen, kraaien en eksters vliegen uit en kennen nog geen gevaar en zijn gemakkelijk(er) te lokken. Om belangrijke schade aan professioneel geteelde gewassen te voorkomen, kan je, mits aangevraagd, het hele jaar door zwarte kraai, ekster en kauw bestrijden want ook die kunnen nogal wat schade aanrichten en niet enkel aan gewassen. Dit soort jacht is ook iets uitdagender dan duivenjacht en is ook een goeie zaak om de predatiedruk bij kleinere dieren te verminderen. Omdat het zonde is om niets te doen met dieren die je zelf doodt, kan je bv de kauwenfiletjes in kleine blokjes snijden. Je draait die in bloem, eigeel en paneermeel om ze daarna te bakken in olijfolie in de wokpan. Superlekker.

Het resultaat van anderhalf uurtje bestrijden.

Nog een goeie tip om rechtbekken te bejagen: koop goeie geflokte lokkraaien en een goeie kraaienlokfluit. Ik heb er eentje van Sam Neyt gekocht en die doet héél goed zijn werk. Kijk ook op youtube naar de filmpjes van Sam hoe je ermee moet werken. Veel succes alvast.

Met weidelijke groet, Kristof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s