Grauwe kiekendief

on

Onder de roofvogels is de grauwe kiekendief een bijzondere vogel die zelden in Vlaanderen tot broeden komt. Dit jaar waren 2 broedsels op één perceel nabij de Sint-Sixtus Abdij van West-Vleteren succesvol! Door de samenwerking van Natuurpuntvrijwilligers, Wim Bovens en andere vrijwilligers van NatuurWerkGroep De Kerkuil, Kjell Janssens en Geert Spanooghe van het INBO, Floris Verhaeghe van ANB, Dieter Coelembier van de Vlaamse Landmaatschappij, broeders Michiel en Benedikt van de Sint-Sixtus abdij, landbouwer Luc Rooryck, Jeroen Arnoys en Norbert Roothaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen én jachtwachter Guy Depoorter!

Door deze samenwerking konden 6 jonge vogels uitvliegen! Hieronder kan je de tekst van ANB terugvinden.

Toppredator

De grauwe kiekendief is een roofvogel die tijdens de winter in de West-Afrikaanse Sahel overwintert en daar hoofdzakelijk leeft van sprinkhanen. In april vliegen de vogels terug naar het Europese vasteland op zoek naar een geschikte partner om te paren en een nest te bouwen. Dat doen ze bij voorkeur in een uitgestrekt open en rustig landschap, liefst in een graanveld.  Belangrijke voorwaarde is dat er voldoende rust en voedsel is: veldmuizen en kleine akkervogels. Deze toppredator is dus nogal kieskeurig en het Vlaamse boerenlandschap valt blijkbaar niet bijzonder in de smaak: ofwel is er onvoldoende voedselaanbod, ofwel is er geen geschikte, rustige plaats om te broeden.  

De Vlaamse overheid maakte een soortenbeschermingsplan op en geeft de laatste jaren subsidies aan landbouwers die voor de grauwe kiekendief ‘vogelakkers’ willen aanleggen. “Een vogelakker is een perceel met afwisselend stroken luzerne en stroken ingezaaid met een mengsel van grassen, granen en kruiden”, verduidelijkt minister van Omgeving Zuhal Demir. “Deze laatste stroken hebben een natuurfunctie doordat de granen worden niet geoogst. Vogels en muizen vinden hier veel granen, andere zaden en insecten, die aangetrokken worden door de bloeiende kruiden. Zo’n vogelakker is als een ‘gedekte tafel’ voor een roofvogel als de grauwe kiekendief”, aldus de minister.

Lockdownrust

Eind april 2020 was het prijs. In Westvleteren werd er een mannetjes grauwe kiekendief gespot door een medewerker van Natuurpunt. Al snel dook er ook een wijfje op. Tot grote verbazing van de vrijwilligers dook er even later nog een tweede mannetje boven het veld op. Een team van waarnemers – medewerkers van Natuurpunt en NatuurWerkGroep De Kerkuil – hield de grauwe kiekendieven nauwlettend in het oog. Begin mei verscheen er plots een tweede vrouwtje. Twee koppels dus, die er lustig op los baltsten boven het grasveld! Een unicum voor Vlaanderen.

Nestbescherming

Een cruciale fase was de nestbescherming. Het is vaak moeilijk om de nesten van deze grondbroeders te lokaliseren, waardoor jongen soms ongewild in een pikdorser verzeild geraken. Gelukkig waren de broeders van de Sint-Sixtus abdij, eigenaar van het grasveld, en landbouwer onmiddellijk bereid om mee te werken aan de bescherming van de nesten. Rond de nesten werd een vlak van 10 op 10 meter met een draad afgezet. De landbouwer kreeg van de Vlaamse overheid een vergoeding voor deze afgebakende vlakken die hij niet kan oogsten.

Heuglijk nieuws

Uiteindelijk werden er zes juveniele grauwe kiekendieven geboren. Op 8 juli werden de pulli door medewerkers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen geringd. Weldra zullen ze wegtrekken naar andere gebieden. Laten we hopen dat ze binnen 2 jaar terugkeren om op één van onze vogelakkers in Vlaanderen een nest te bouwen.

Met weidelijke groet, Kristof

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Stef Hublou Solfrian Vojvoditz schreef:

    Een interessant bericht, jager Kristof. Ik deel het.
    Het lijkt me altijd een gunstige evolutie, als de jager zichzelf ziet in de prachtige natuurlijke, niet-menselijke predatoren, “roofdieren”. En blij is met hun aanwezigheid, hun succes in foerageren en broeden en hun ‘welvaart’.
    De wijze jager heeft bovendien weet van de samenhang binnen het netwerk van de Biosfeer. Daar heeft uiteindelijk elk lid de anderen nodig. Het is als een familie. Leven en laten leven. En als het even kan ook tijd, geld en inzet geven om elkaar te steunen tijdens de korte rit van aards leven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s